pondelok 24. júna 2013

Ako si vyrobiť agility cvičisko



Odkedy do našej rodiny pribudol jeden malý hyperaktívny nezbedník, ktorý si neustále potrebuje vybíjať energiu, snažila som sa preňho počas dňa pripraviť čo najpestrejšie množstvo aktivít a v tom čase som kdesi našla zmienku o agility. Keďže v blízkosti nášho domova nie sú možnosti ako využívať profesionálne agility cvičisko, rozhodla som sa spraviť nám vlastnéVýroba tohto improvizovaného cvičiska nám trvala asi hodinu a použili sme materiál, ktorý sme mali aktuálne doma - drevené koly (pôvodne určené k rajčinám), starý deravý sud, rôzne dosky, drevené latky, staré pne a kruh na hula-hop. Tento materiál je nielen lacný, ale aj veľmi odolný voči psím zúbkom a pazúrikom. Mňa samú prekvapilo, aké to bolo jednoduché a ako málo informácií som našla o tomto športe na internete, a preto vám o ňom prinášam pár zaujímavostí.

Agility je jedným z kynologických športov, pri ktorých psík pod vedením psovoda prekonáva určené prekážky v danom poradí. Na súťažiach ide hlavne o to, aby psík prekážky zdolal bez chýb za čo najkratší čas. Po prvýkrát sa preteky  agility uskutočnili 10. februára 1978  na výstave psov v Londýne, keď  dostal jeden z členov výstavného výboru za úlohu pripraviť zaujímavý program, ktorý by upútal divákov počas prestávky ešte pred zahájením posudzovania skupín.

Pán Varley sa vtedy inšpiroval konským parkúrom a spolu s cvičiteľom psov Petrom Meanwellom priviedli na svet novú športovú disciplínu, ktorá zvýrazňuje prirodzenú krásu, ušľachtilosť, rýchlosť i obratnosť psíka a je rovnako  príťažlivá aj pre obecenstvo. Toto predstavenie agility bolo medzi divákmi vítané a tak sa táto nová kynologická disciplína sa začala šíriť postupne do celého sveta.

U nás mali diváci možnosť po prvýkrát vzhliadnuť agility bohužiaľ až v roku 1991 na medzinárodnej výstave psov v TJ Slávia, pod vedením rakúskych psovodov. Tento šport sa ujal a skupinka nadšencov si vybudovala svoje vlastné cvičisko, vyrobila provizórne prekážky (asi ako tie moje) a založila historicky prvý agility klub na Slovensku.

Hoci sa do agility súťaži môže zapojiť psík akéhokoľvek plemena, s PP aj bez a dokonca aj kríženec, tento šport nie je vhodný naozaj pre všetky psíky a preto si treba dobre zvážiť či sa vám výroba agility cvičiska vyplatí. Medzi najvhodnejšie plemená patria všetky teriéry, retrievery a kólie nezabúdajúc na všetky zdravé psíky plné energie. Medzi menej vhodné sa radia ťažšie plemená ako sú basety, bernardíny, buldogy a ďalšie. Samozrejme psíkom, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom sa tiež neodporúča venovať sa agility.


  • Preskakovacie prekážky sme vyrobili z drevených latiek a kolíkov. Kolíky sme zatĺkli do zeme na výšku cca 25 - 30cm a priklincovali na ne latky (dĺžka asi 1,5m). Výšku a dĺžku (a tiež počet prekážok za sebou a rozostupy medzi nimi) si môžete prispôsobiť veľkosti vášho psíka. My sme urobili 3 prekážky a medzery medzi nimi sú cca 1,5m.   

  • Tunel sme urobili zo starého deravého suda, ktorý sme podopreli tehlami, aby sa nehýbal. Môžete použiť aj plastový sud alebo dať pri seba 2 - 3 sudy, aby bol tunel dlhší.

  • Kladinu sme urobili z dvoch starých pňov a dosiek, ktoré sme na ne priklincovali. 

  • Kruh na preskakovanie sme vyrobili z dvoch drevených kolov zatlčených do zeme, na ktoré sme  drôtom pripevnili hula hop, ktorý sa dá  ľahko dostať v hračkárstvach. 

  • Slalom sme urobili z drevených kolov, ktoré sme len jednoducho zatĺkli do zeme. Medzery medzi kolmi si urobte podľa veľkosti psíka, my sme dali cca 50cm.

Pred zimou cvičisko jednoducho rozoberieme (koly vytiahneme zo zeme, z kladiny a preskakovacích prekážok vytiahneme zopár klincov) a upraceme. A na jar znovu poskladáme.
Okrem toho by sa celé cvičisko dalo ešte vylepšiť tak, že by sme latky a koly ohoblovali ešte na jemnejšie a spolu so sudom ponatierali peknými farbami. 

zdroj: www.pravda.sk

         www.wikipedia.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky