nedeľa 9. februára 2014

Vystavovanie psíka: triedy, tituly a súťaže

DRUHY VÝSTAV:
oblastná - - - národná - - - medzinárodná - - - európska - - - svetová
kluby pre jednotlivé plemená alebo skupiny plemien organizujú :
špeciálne a klubové výstavy

TRIEDY:
baby (3-6 mesiacov) - - - dorast (6-9 mesiacov) - - - mladých (9-18 mesiacov) - - - stredná (15-24 mesiacov) - - - otvorená (od 15 mesiacov) - - - pracovná (od 15 mesiacov) - - - šampiónov (od 15 mesiacov ) - - - veteránov(od 7 rokov) - - - čestná (bez nároku na titul)

TRIEDY BÍGL :)
Triedy:
trieda dorastu: 6-9 mesiacov
trieda mladých: 9-18 mesiacov
trieda stredná: 12-24 mesiacov
trieda otvorená: od 15 mesiacov
trieda pracovná: od 15 mesiacov so skúškou z výkonu
trieda šampiónov: od 15 mesiacov s titulom šampión alebo interšampión
trieda veteránov: od 9 rokov veku



ZNÁMKY, TITULY A ČAKATEĽSTVÁ:
V triede baby a dorastu sa tituly neudeľujú: 
nádejná – biela stužka 
veľmi nádejná – žltá stužka 
V triedach mladých, stredná, otvorená, pracovná, šampiónov, veteránov sa udeľujú známky:
výborná (modrá stužka)– môže sa udeliť len psíkovi, ktorý sa veťmi približuje k ideálu, ako ho popisuje štandard. Psík musí byť vo výbornej kondícii a musí mať harmonickú vyrovnanú povahu. Jeho kvality musia prevyšovať drobné nedostatky. 
veľmi dobrá (červená stužka) môže byť priznaná len psíkovi, ktorý musí mať vlastnosti popísané v štandarde, jeho proporcie musia byť vyvážené a musí byť vo veľmi dobrej kondícii. Drobné chyby sa dajú odpustiť, nesmú byť ale morfologické. Táto známka sa môže priznať len vysokokvalitnému jedincovi. 
dobrá (zelená stužka)– udeľuje sa psíkovi, ktorý síce má všetky znaky plemena, ale má viditeľné hrubšie chyby, 
dostatočná (fialová stužka)– toto ocenenie dostane psík, ktorý síce postačuje plemennému typu, ale je bez zvláštnych predností a do ideálu mu chýba veľa. 

TITULY
Víťaz triedy – udeľuje sa na všetkých výstavách osobitne psíkom a fenkám, ktorí získali v triede mladých, otvorenej, pracovnej, šampiónov (víťazov) ocenenie výborný 1, výnimku tvorí trieda mladých pri plemene nemecký ovčiak, kde výborný 1 môže získať aj jedinec ocenený známkou veľmi dobrá 1. Víťaz triedy sa neudeľuje v triede dorastu a v triedach, v ktorých sa udeľuje CAC. Víťaz triedy sa na týchto výstavách neudeľuje ani vtedy, ak rozhodca neudelí CAC. 

Najkrajší mladý pes (BIS Junior) – do súťaže nastupujú psík a fenka – víťazi triedy mladých, titul získava lepší z nich. 

Najkrajší veterán – do súťaže nastupujú psík a fenka – víťazi triedy veteránov, titul získava lepší z nich. 

Oblastný víťaz – udeľuje sa len na oblastných výstavách – získava ho najlepší psík a fenka z plemena, do súťaže nastupujú víťazi triedy otvorenej, pracovnej a víťazov alebo šampiónov. 

CAC – čakateľstvo na Slovenského šampióna krásy – neoprávňuje pre zaradenie do triedy víťazov a šampiónov udeľuje sa: 

a) na medzinárodných, národných, celoštátnych, špeciálnych alebo klubových výstavách, 

b) v triedach otvorenej, pracovnej víťazov alebo šampiónov, 

c) psíkom a fenkám osobitne, ak na výstave získali ocenenie výborná 1, a to aj vtedy, ak už predtým získali titul Slovenský šampión krásy.(Poriadok pre udeľovanie Slovenského šampióna krásy je súčasťou tohto výstavného poriadku a na výstavách s udeľovaním CAC možno psíka s titulom Slovenský šampión krásy prihlásiť len do triedy víťazov alebo šampiónov. – návrh na zrušenie) 

Reserve CAC – udeľuje sa psíkom a fenkám osobitne v triedach otvorenej, pracovnej, víťazov alebo šampiónov jedincom s ocenením výborný 2, ak v danej triede bol udelený CAC. 

CAJC – čakateľstvo na Slovenského šampióna krásy mladých – udeľuje sa na CAC a CACIB výstavách v triede mladých, osobitne psíkom a fenkám s ocenením výborný 1. (Poriadok pre udeľovanie Slovenského šampióna krásy mladých je súčasťou tohto výstavného poriadku. CAJC ani potvrdený šampionát mladých neoprávňujú psík pre zaradenie do triedy šampiónov a víťazov.) 

Víťaz Slovenskej republiky (Víťaz SR + rok získania titulu) – udeľuje sa len na národných výstavách, psíkovi a fenke osobitne, do súťaže nastupujú jedince, ktoré na výstave získali ocenenie výborný 1 v triedach otvorenej, pracovnej a šampiónov alebo víťazov. 

Klubový víťaz – udeľuje sa len na klubových výstavách, psíkovi a fenke osobitne, do súťaže nastupujú jedince, ktoré na výstave získali ocenenie výborný 1 v triedach mladých, otvorenej, pracovnej, víťazov a šampiónov. Majiteľ psíka alebo fenky musí byť členom príslušného chovateľského klubu. 

CACIB – čakateľstvo na Medzinárodného šampióna krásy (Certifikat d´aptitude au championat international de beautť)– môže sa navrhnúť len na medzinárodných výstavách organizovaných pod záštitou FCI (Fédération Cynologique Internationale) jedincom: 

a) ktoré získali v triedach otvorenej, pracovnej alebo šampiónov ocenenie výborný 1, 

b) ak v deň výstavy dosiahli vek najmenej 15 mesiacov, 

c) zapísaným v plemenných knihách uznaných FCI, 

d) najlepšiemu psíkovi a fenke plemena, ktoré majú v preukaze o pôvode aspoň 3 generácie predkov, 

e) ak bol v niektorej triede udelený titul CACIB, môže rozhodca ďalšiemu jedincovi navrhnúť titul Res. CACIB, pričom do tejto súťaže nastupujú jedince s ocenením výborný 1 z ostatných tried a výborný 2 z triedy, v ktorej bol udelený CACIB. 

Víťaz plemena (Best of Breed – BOB) – udeľuje sa na CAC a CACIB výstavách. Do tejto súťaže nastupujú psíky a fenky z každého plemena, ktoré získali CAC a CAJC a na MVP CACIB a CAJC. Titul získava najlepší z nich. 

Víťaz skupiny FCI (Best of Group – BOG) – udeľuje sa najlepšiemu jedincovi z plemien príslušnej skupiny FCI – do súťaže nastupujú víťazi plemien (BOB). 

Najlepší pes dňa (Best of Day – BOD) – do súťaže nastupujú víťazi všetkých skupín FCI (BOG) – titul získava jeden z nich. Udeľuje sa vtedy, ak sa nerobí súťaž Best in Show, resp. ak je výstava dvojdňová, súťaží sa o víťaza každého dňa osobitne. 

Víťaz výstavy (Best in Show – BIS) – do súťaže nastupujú víťazi všetkých skupín FCI (BOG), pri dvojdňových výstavách víťazi z každého dňa (BOD). 



Súťaže:
Chovateľská skupina
Do súťaže môže chovateľ prihlásiť chovateľskú skupinu najmenej troch jedincov rovnakého plemena, sfarbenia a veľkosti, ktoré boli na tejto výstave posúdený. Nemusia byť v majetku chovateľa, musia však pochádzať z jeho chovateľskej stanice a z rozličných vrhov, najmenej od dvoch rôznych matiek alebo otcov. Psík alebo fenka môžu byť prihlásené len do jednej chovateľskej skupiny. Vystavovateľ je povinný na požiadanie chovateľa požičať svojho psa do uvedenej súťaže.

Najkrajší pár psov
Do tejto súťaže môže vystavovateľ prihlásiť svojho psíka a svoju fenku rovnakého plemena, ktoré boli posúdené na tejto výstave. Určí sa poradie prvých troch.

Dieťa a pes
Do tejto súťaže môže vystavovateľ prihlásiť svoje dieťa vo veku od 3 do 9 rokov a psíka, ktorý bol posúdený na výstave.

JUNIOR HANDLING
Do tejto súťaže môže vystavovateľ prihlásiť dieťa a svojho psíka, bez zreteľa nato, či bol prihlásený na výstavu. Súťaží sa v dvoch vekových kategóriách: deti od 9 do 13 rokov a od 14 do 17 rokov. Určí sa poradie prvých troch najlepšie spolupracujúcich dvojíc.

Najkrajší dorast
Do súťaže nastupujú spolu psáci a fenky, ktoré získali v triede dorastu známku veľmi nádejný.

Najkrajší mladý pes a suka
Do súťaže nastupujú osobitne psíci a fenky, ktoré získali CAJC. Určí sa poradie prvých troch jedincov.

Najkrajší veterán
Do súťaže nastupujú jedince, ktoré v triede veteránov získali ocenenie výborný 1.

Viac informácií o vystavovaní psíka nájdete TU

Zdroj: http://www.springer.netkosice.sk/vyst.htm
          http://www.afgan.szm.com/clanky_tituly_cakatelstva.html


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky