sobota 12. júla 2014

Najčastejšie psie zlozvyky 3. časť


AUTO AKO NEPRIATEĽ

Veľa psíkov obľubuje jazdu v aute práve pre vzrušujúci pocit, ktorý z nej majú. Častokrát ich v cieli čaká príjemná činnosť ako dlhá prechádzka, cvičák či stretnutie s ďalšími psími kamarátmi. Niektoré psíky však aute trpia nevolnosťou a býva im zle. Práve preto sa snažte psíka už odmalička brať na kratšie jazdy, aby si na auto zvykol a predišli tak zvracaniu. Pokiaľ viete, že psík aj napriek tomu trpí príznakmi nevoľnosti, pred jazdou ho určite nekŕmte. Tiež nie je na škodu, pokryť interiér auta starým kobercom alebo handrami, ktoré po zašpinení ľahko vyhodíte.
No čo ak má psík z auta strach?
  1.  Ak má psík z auta strach, nikdy ho nenúťte doň nasilu naskočiť. Naopak, lákajte ho hračkou či chutnou maškrtou. Pokúste sa ho však veľmi nerozrušiť.
  2. Psíkovi hračku ponechajte a pokiaľ má z auta iba strach, no nevoľnosťami netrpí, ponechajte mu aj misku s potravou. Týmto spôsobom si psík spojí cestovanie s príjemnými zážitkami. Pokiaľ psíkovi býba zle, misku mu radšej v aute neponechávajte a pred cestou mu ju zoberte. 
  3. Taktiež pomôže, ak psíka necháte pobudnúť v stojacom aute aj mimo jazdy a budete skrátka jazdu "trénovať".
  4. Ak psík v aute príliš šteká, niekto by mal sedieť pri ňom a upokojovať ho. Rovnako môžete psíka naučiť aj povel "Ticho!"
  5. Psík môže poškodiť čalúnenie auta hrabaním či hryzením. V tom prípade postriekajte zariadenie auta horkým sprejom a dajte psíkovi hračku na hryzenie, ktorú uprednostní pred vaším autom :)
  6. Clona pripevnená na okne auta nielenže chráni psíka pred slnkom, ale zároveň nespokojnejších a živších psíkov upokojuje.
  7. Psíky, ktoré sú zvyknuté na pobyt v klietke, môžu cestu stráviť aj v nej. Nielenže to bude pre nich bezpečnejšie, ale zníži to aj pravdepodobnosť ich deštruktívneho správania vďaka prítomnosti ich obľúbenej hračky.
  8. Náhubok psíkovi zabráni v prílišnom štekaní či ničení a jeho voľnému pohybu po aute zabráni aj špeciálny bezpečnostný pás pre psíkov.Toto opatrenie môže byť rozhodujúce pre pokojnú jazdu a hlavne nerozptyľovanie vodiča. Navyše, v prípade nehody nehrozí psíkovi také nebepečenstvo, ako keby nebol pripútaný vôbec. 
  9. Dbajte na to, aby ste psíkovi vždy zobrali aj jeho misku, do ktorej neskôr nalejete vodu, aby sa mohol napiť. 
  10. Počas dlhej cesty vždy robte časté zastávky a predovšetkým nenchávajte psíka v teplom počasí v aute bez dozoru. Aj napriek tomu, že mu necháte otvorené okno či budete parkovať v tieni, môžete psíkovi takýmto činom spôsobiť úpal či prehriatie. Takisto by ste psíka nemali nechávať v aute ani pri príliš chladnom počasí a zapnutom kúrení!

PRENASLEDOVANIE VOZIDIEL

Každého psíka občas pochytí taká malá túžba niečo alebo niekoho prenasledovať, ktorej veľkosť závisí nielen od jednotlivého plemena, ale aj od povahy psíka. Pohľad na rýcho sa pohybujúci predmet u psíka vyvolá veľmi silnú reakciu a pokiaľ sa k nemu pridajú ešte aj iní psíkovia, niet sa čomu čudovať, že psík tomuto volaniu nemôže odolať. 
Najmä psíky s vynikajúcim zrakom ako chrti sú veľmi rýchlymi bežcami a pastierske psy sú dokonca rodení prenasledovatelia. Niekedy aj teriéry vedia bežať za svojou korisťou až s neuveriteľnou vytrvalosťou, no ich krátke nohy im neumožňujú prenasledovať danú vec či človek tak rýchlo ako iné psíky. Predovšetkým arktické plemená ako sibírsky husky či alijašský malamut majú obrovskú výdrž a tak dokážu prenasledovať až na dlhé vzdialenosti. Sliediče (a teda aj bíglici) sú jedni z mála psíkov, ktoré majú menšie sklony k prenasledovaniu ako iné plemená, keďže reagujú skôr na pachy.
Ako teda odstrániť tento nepríjemný zlozvyk?

  1. Prvým krokom, ktorý by ste nemali iba tak preskočiť je, že psíkovi takéto správanie nebudete tolerovať a vždy mu dáte najavo svoj nesúhlas. Pokiaľ to psíkovi dovolíte, ohrozujete tým jeho život a neskôr už psíka od tohto zlozvyku ťažko odnaučíte. A hoci sa psík nikdy úplne neodnaučí prenasledovaniu, majte na pamäti, že tento prejav sa dá aspoň zmierniť.
Prenasledovanie poskytuje psíkovi veľké uspokojenie, no táto "hra" je pre psíka veľmi nebezpečná. Psík auto vždy zaženie, resp. sa mu to aspoň tak zdá, no po tom, čo je mimo dohľadu svojho pánička, zostane sám na ulici plnej nástrah a častokrát nevie nájsť cestu späť. 
Nielen naháňanie áut je pre psíkov skvelou zábavou, no i prenasledovanie cyklistov. Keďže väčšina cyklistov zrýchli a len máloktorý sa pri psíkovi zastaví, psík považuje naháňačku za svoj úspech.

  1. Veľmi jednoduchým riešením je i to, že svojho priateľa prehovoríte, aby popri psíkovi prešiel na bicykli a akonáhle sa za ním váš psík rozbehne, postriekal ho trochou vody z vodnej pištole. Tiež je dôležité, aby váš priateľ psíka odradil prísnym "Nesmieš!"
  2. Zatiaľ čo vás váš priateľ bude míňať na bicykli, prikážte psíkovi, aby si sadol, (samozrejme, že psík je pri tomto cvičení na vôdzke) a nezabudnite ho odmeniť, ak vás poslúchne. Toto cvičenie opakujte dovtedy, pokiaľ vás psík naisto neuposlúchne. Psíka môžete takisto odmeniť aj hračkou :)
  3. Ak okolo vás prejde bicykel, psíkovi v tom momente hoďte aj hračku, no úplne opačným smerom. Psík sa tak sústredí na hračku, s radosťou vým ju prinesie a cyklistu si ani len nevšimne. Po určitom čase bude považovať okoloidúcich cyklistov i autá za úplne normálne. 
Viac o psích zlozvykoch nájdete TU, TU a  TU :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky